Міжнародно-правові механізми забезпечення принципу гендерної рівності - ЧЕРНЯК, Олена (Університетські наукові записки, 2021)
Досліджено особливості міжнародно-правових механізмів забезпечення принципу гендерної рівності. Питання, які досліджуються в науковій праці, актуалізуються через призму історичної ретроспективи міжнародного правового надбання в досліджуваній сфері та окреслення основних проблем, що залишились невирішеними на сьогодні. Наголошується на проблемах гендерної рівності, що посилились із карантинними обмеженнями у зв’язку із пандемією COVID-19. Визначено специфіку правового регулювання в межах міжнародного та європейського правопорядків. Вказується, що цивілізаційні здобутки правового регулювання у сфері гендерної рівності демонструють значний інтерес з боку міжнародних акторів на вказані питання, однак ми ще й досі не можемо стверджувати про реальну дієву наявність механізмів такого захисту, що ставить на порядок питання їх осмислення та переоцінки. Досліджено юридичне закріплення та застосування позитивної дискримінації як політики, що наділена арсеналом засобів, заходів та дій, які вживаються для забезпечення прав та добробуту членів окремих груп залежно від їхнього етнічного та культурного походження, соціального класу, інвалідності, статі, сімейного стану, вагітності та материнства тощо. Наголошується, що проблема правової нерівності залишається масштабною в наш час, незважаючи на те, що низка міжнародно-правових актів спрямована на досягнення реальної рівності між чоловіком та жінкою. Міжнародно-правові стандарти є свого роду мінімумом вимог міжнародного співтовариства до держав, які, виконуючи певний комплекс заходів, зможуть подолати гендерну нерівність. Висловлено позицію про необхідні заходи правового реагування та контролю у сфері забезпечення гендерної рівності, зокрема: ліквідацію всіх форм насильства щодо всіх жінок і дівчат у публічній та приватній сферах, включаючи торгівлю людьми, сексуальну та інші форми експлуатації; ліквідацію всіх шкідливих видів практики (дитячі, ранні та примусові шлюби та операції, що шкодять жіночим статевим органам).
Keywords: гендерна рівність; дискримінація; гендерні квоти; принцип рівності; міжнародно-правове регулювання