Гуманітарний доступ під час збройних конфліктів - МАРЦЕНКО, Наталія; ГРУШКО, Мальвіна (Університетські наукові записки, 2021)
Проаналізовано право на гуманітарний доступ, що знаходить свій вияв у гуманітарній допомозі та захисті під час збройних конфліктів відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Визначено, на основі чого діяльність гуманітарного доступу повинна здійснюватися. Розглянуто механізми забезпечення та підтримки ефективного гуманітарного доступу, що є наслідком колективних дій та зусиль суб’єктів гуманітарної допомоги. Підтверджено, що надання гуманітарної допомоги є обов’язком усіх учасників збройного конфлікту відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Міжнародне гуманітарне право є тією константою юридичних норм, яка повинна застосовуватись усіма сторонами збройного конфлікту. Основним у цьому визначенні є саме наявність збройного конфлікту, а не «гуманітарний» складник. Наголошується, що аксіомою міжнародного гуманітарного права є захист жертв війни, який відповідає ключовому принципу гуманності, позаяк стандарти забезпечення доступу знаходять своє відображення в чотирьох Женевських конвенціях про захист жертв війни 1949 року та двох Додаткових протоколах до Женевських конвенцій 1977 р. Якщо держава або інший учасник збройних конфліктів не є договірною стороною, то повинні застосовуватись норми звичаєвого міжнародного гуманітарного права, які завжди паралельно діють з договірними нормами. Гуманітарний захист покликаний стати на захист та відновлення прав людей, що базується на положеннях міжнародного права прав людини, утворює таке підґрунтя фундаментальних прав та свобод людини. Посилює гуманітарний доступ положення міжнародного кримінального права Римський статут Міжнародного кримінального суду 1998 року. Доведено, що вирішення таких питань, як акредитація гуманітарних місій, координаційна система гуманітарної допомоги та подолання законодавчих прогалин регулювання подолає сучасні виклики гуманітарного доступу у збройних конфліктах, що переважно виникають через труднощі взаємодії міжнародних гуманітарних місій з сторонами, що воюють. Підтверджено, що порушення права на гуманітарний доступ формує загрозу миру і безпеці у світі.
Keywords: допомога; захист; гуманітарний доступ; збройні конфлікти; конфлікт міжнародного характеру; війна; конфлікт неміжнародного характеру