Формування глобальних HR-стратегій в умовах транснаціоналізації бізнесу - ВЕДЕРНІКОВ, Михайло; ЧЕРНУШКІНА, Оксана; ВОЛЯНСЬКА-САВЧУК, Леся; ГОРБАТЮК, Олександр (Університетські наукові записки, 2026)
Досліджено теоретичні та практичні аспекти формування глобальних HR-стратегій в умовах транснаціоналізації бізнесу. Досліджено поняття транснаціоналізації як визначальної характеристики сучасного етапу глобалізаційного розвитку, виділено актуальні тренди транснаціоналізації світової економіки. Зазначено, що до основних викликів транснаціоналізації бізнесу належать відмінності у правовому та регуляторному середовищі різних країн, складність управління й координації міжнародної діяльності, фінансові та політичні ризики, посилення конкуренції на локальних ринках, труднощі логістичного забезпечення, необхідність адаптації бізнес-моделей до місцевих умов, захист даних, дотримання етичних норм і забезпечення корпоративної соціальної відповідальності. Обґрунтовано вплив глобалізаційних процесів на трансформацію систем управління HR, зміну підходів до HR-політики та посилення ролі людського капіталу в забезпеченні конкурентоспроможності компаній на міжнародному ринку. Визначено основні чинники, що впливають на формування глобальних HR-стратегій, зокрема цифровізацію економіки, міжнародну мобільність працівників, міжкультурну взаємодію, розвиток управління талантами та необхідність адаптації HR-практик до локальних умов функціонування міжнародних компаній. Систематизовано глобальні HR-стратегії в умовах транснаціоналізації бізнесу, що сприяє глибшому розумінню інструментів забезпечення конкурентних переваг компанії в умовах сучасного інтегрованого та високотехнологічного економічного простору. Охарактеризовано сучасні підходи до стратегічного управління HR у міжнародному бізнес-середовищі та розкрито особливості поєднання глобальної стандартизації HR-процесів із локальною адаптацією кадрових рішень. Це зумовлює необхідність демонструвати високий рівень гнучкості та здатності пристосовуватись до соціокультурних, правових й економічних специфік різних ринків праці. Наголошено, що на сучасному етапі глобалізація ринку праці для України стала важливим інструментом інтеграції у світову економіку через розвиток людського потенціалу. В умовах війни, релокації бізнесу та масштабної міграції формується нова модель зайнятості, в якій ключову роль відіграють дистанційна робота, міжнародний рекрутинг та експорт інтелектуальних послуг, що виступають фундаментальними чинниками забезпечення економічної стійкості держави. У підсумку зазначено, що стратегічне управління HR стає ключовим інструментом забезпечення стійкості та конкурентоспроможності міжнародного бізнесу. Впровадження глобальних HR-стратегій дозволяє оптимізувати використання інтелектуального капіталу та синхронізувати інтереси персоналу з корпоративними цілями. Зауважено необхідність подальшого вдосконалення механізмів стратегічного управління HR в умовах динамічних змін глобального ринку праці та посилення міжнародної конкуренції.
Keywords: HR-стратегія; стратегічне управління HR; транснаціоналізація бізнесу; глобалізація; глобальна HR-стратегія; транснаціональні корпорації